Historie

Het pand aan de Hagelkruisweg 7 (voorheen de Linnerweg) is ontworpen door architecten- bureau De Bever. Het ontwerp stamt uit 1932 en in 1933 is men met de bouw begonnen en dit duurde tot begin 1934, de bouw werd gevolgd door de fam. Meuwissen vanuit het tegenover liggende Landgoed Hoosden en na overhandigen van de sleutel trok de familie in het pand.
In het huis dat vanaf dat moment de naam krijgt “De Meihof” vestigt zich de familie en bouwt aan een grote praktijk voor de beginnende huisarts, de praktijk groeit en de dokter is graag geziene persoon in de wijde omgeving dan breken de oorlogsjaren aan. Dokter moet dan door weer en wind in oorlogstijd de patiënten bezoeken. Op de avond van 09 februari 1940 slaat het noodlot toe en dokter Meuwissen wordt bij een routine grenscontrole door een Nederlandse grenspost bij Rothenbach gesommeerd om te stoppen de dokter negeerde dit stopteken waarop de grenspost die de auto van de dokter niet herkende gedwongen een waarschuwingsschot te lossen op de banden. Daar de dokter op dat moment door een kuil reed werd de dokter in zijn longen getroffen en overleed ter plekke.

De praktijk wordt dan overgenomen door Dr. H. Stapert die al eens samen met Dr. Meuwissen had gewerkt in het ziekenhuis in Roermond en zelf in Roermond woonde, maar de enorme praktijk met bijna 8000 patiënten was natuurlijk een hele opgave voor de beginnende arts. Over de hele periode dat dokter Stapert in het huis werkte en woonde heeft hij een boek geschreven te weten “Huisarts in de frontlinie”
Delen van het boek zijn ook verschenen in Dagblad de Limburger. Na Dr. Stapert heeft zich in het huis nog een huisarts gevestigd te weten Dr. Deumens, helaas weten we weinig over deze periode.
Na Dr.Deumens is in de Meihof plaats gemaakt voor de opleiding voor kraamverzorgsters van 1959 tot 1972 die daar intern de 4 maanden durende opleiding konden volgen. Vele kraamhulpen zijn daar met diploma vertrokken en hebben kinderen ter wereld geholpen. Na deze lange periode heeft het pand dienst gedaan als gezinsvervangend tehuis. Er zijn toen 22 bewoners geplaatst een populatie van vooral mensen, waarvan enkelen op vrij hoog niveau functionerend, psychische problemen hadden.
In 1989 is het pand door twee families overgenomen te weten Fam Sars en Fam Jansen die het pand verdelen in twee woonhuizen. Fam. Jansen besluit na 5 jaar het pand te verkopen. John en Annette Man-Mul kopen het pand en starten een Herberg en een praktijk. Zij besluiten het pand een andere naam te geven te weten “Herberg Opwaerts”. In mei 2005 word het gedeelte van John en Annette overgenomen door Erwin en Marleen Folkerts die hun droom willen verwezenlijke in het mooie pand in Sint Odilienberg en openen na 2 maanden intensieve verbouwing hun droom “Bed & Breakfast Bergopwaerts”

1932 – ontwerp Amsterdamse school (Johanna hof)
1933 – begin bouw door architekt (De Bever)
1934 – huis klaar en de familie Meuwissen betrekt het huis
1940 – Overlijden van de Dr. Meuwissen
1940 – Overname praktijk door Dr. Stapert
. . . .  – Overname praktijk door Dr. Deumens
1959  – De Meihof wordt opleiding voor kraamverzorgsters
1973  – De Meihof wordt gezinsvervangend tehuis
1989  – Verdeeld in twee woonhuizen
1994  – 1 gedeelte van het pand wordt veranderd in Herberg en praktijk
2005  – De herberg wordt overgenomen door familie Folkerts en verbouwen
het pand in een Bed & Breakfast BergOpwaerts.

Mocht u op- of aanmerkingen hebben dan horen we dat graag, stuur ons dan een e-mail info@bergopwaerts.nl.